072-5128030 Noord-Holland - Utrecht & Zuid-Holland 06-44248260 contact@osteomedica.nl
Home » Beschermd: Blog » Spieren en gewrichten » Rugklachten, de osteopaat net even anders!
Alle Systemen Samen

Rugklachten, de osteopaat net even anders!

door | 21 feb, 2020 | Spieren en gewrichten

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten bij ons in de Osteopathie praktijk. De meeste mensen hebben eigenlijk geen duidelijk idee waarom de rugklachten er zijn. Natuurlijk probeert iedereen een oorzaak te vinden, een bepaalde beweging, het bed, stress, te veel zitten, te weinig bewegen etc. Maar ook zaken als slijtage of een verkeerde kromming ergens in de rug zou misschien de oorzaak kunnen zijn. Soms zelfs ernstigere zaken als een hernia of misschien discus problemen. Maar een echt duidelijke reden is er vaak niet.

Eigenlijk vallen de meeste klachten van de rug onder a-specifieke lage rugklachten. Wat zoveel wil zeggen als; een echt duidelijk aanwijsbare reden voor de klachten van de rug is er niet.

Als osteopaten gaan we net als iedereen binnen de gezondheidszorg op zoek naar de oorzaak van de rugproblemen. Want als de oorzaak is gevonden kunnen we deze immers aanpakken. Helaas komt het maar al te vaak voor dat de oorzaak toch niet de oorzaak blijkt. De klachten gaan niet over of komen steeds terug. Wat maakt het dat de osteopaat dan toch vaker een oplossing heeft. Iedereen kijkt immers naar de oorzaak. Het verschil zit er in dat de osteopaat naar meer verschillende delen van het lichaam kijkt. Niet alleen naar spieren en gewrichten.

Meestal zit de oorzaak van de klacht helemaal niet in het systeem waar de klacht zich bevindt. Juist de plek van de klacht is de plek die overbelast wordt doordat andere delen van het lichaam hun taak niet of niet voldoende kan uitvoeren. Het lichaam bestaat uit diverse systemen die allemaal zeer nauw met elkaar samenwerken. Het spier- en gewrichtsstelsel is daar slechts een van. De andere belangrijke systemen zijn het hart en bloedvatenstelsel, het spijsverteringsstelsel, het zenuwstelsel maar ook het ademhalingsstelsel. Een van de meest voorkomende oorzaak van rugklachten is een gelijktijdig probleem van de spijsvertering. Een slechte stoelgang, een opgeblazen gevoel, prikkelbare darm, verleden met blindedarm operatie etc. Maar zeker ook problemen in andere stelsels kunnen aanleiding geven tot ongemakken van de rug.

Peter-Johan Dillo

Er is zoveel informatie over osteopathie en over ons lichaam te weten, te leren. Hier schrijf ik artikelen over de osteopathie, over oefeningen voor thuis of andere zaken betreffende ons lijf.

Volg OsteoMedica op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin