Elke dag worden we op verschillende manieren belast door stress. Stress als gevolg van een relatiecrisis of door te veel werk op je bureau kennen we allemaal wel. De term stress wordt ook gebruikt voor andere zaken die je lichaam belasten. Bijvoorbeeld een koude of warme omgeving geeft thermische stress voor je lijf. Het schilderen van je huis, maar ook een fietstocht naar het strand zorgt voor fysieke stress. Zo kennen we bij het eten van bewerkt voedsel en door milieuvervuiling chemische stress, en krijgen we steeds meer chemicaliën binnen als lood, fluoride of weekmakers uit plastic. Een beetje stress hebben we nodig om ons lijf alert en gezond te houden te houden. Je lichaam wordt geprikkeld om deze stress te verwerken en zich aan te passen aan de stressbelasting waaraan het onderhevig is. Bij langdurige stress of wanneer er sprake is van te veel stress in korte tijd kunnen er problemen optreden. Ons lichaam is niet in staat om het te veel aan stress te verwerken. Er zullen klachten ontstaan. Deze klachten kunnen zich op allerlei plaatsen ontwikkelen. In spieren, zenuwen, gewrichten of bijvoorbeeld organen.
Eigenlijk kunnen we stellen dat het lichaam een bepaalde belastbaarheid heeft meegekregen bij de geboorte. Belastbaarheid gezien als grens tot waar het goed om kan gaan met de belasting van alle dag. Pas wanneer de belasting boven de belastbaarheid komt ontstaan er klachten. Door een gezonde levensstijl kun je deze belastbaarheid een beetje doen stijgen. Hoewel een gezonde levenswijze misschien nog meer zorgt voor minder belasting. Meer ongezonde gewoonten zorgen er voor dat de belastbaarheid iets zal afnemen en dat de emmer van belasting steeds voller zal worden.
Fysieke (over)belasting.
De hele dag zijn we bezig en gebruiken we ons lichaam. Daar is het voor gemaakt. Alleen soms kan er sprake zijn van acute overbelasting. Een ongeluk een val of het vertillen aan een zwaar voorwerp. Minder acuut maar op termijn ook overbelastend is een verkeerde houding, zwaar lichamelijk werk, intensief sporten, of bijvoorbeeld zwangerschap.
Emotionele (over)belasting.
Wanneer je te maken krijgt met emotionele of psychische zaken kan dit ook zorgen voor meer spanning in spieren. Denk maar aan opgetrokken schouders bij woede. Wanneer deze emotionele belasting aanhoudt kunnen de spieren die zich dientengevolge aanspannen klachten veroorzaken. Zo worden emoties spierklachten.
Chemische (over)belasting.
Meer en meer worden we door chemicaliën belast. Schadelijke stoffen die we binnen krijgen via voedsel, de lucht, en huid. Er zijn steeds meer lichaamsvreemde stoffen die ons lichaam weer naar buiten zal moeten werken. Wanneer we er te veel van binnen krijgen lukt dit niet meer goed en zullen er klachten ontstaan. Vaak zijn dit klachten die we niet gemakkelijk kunnen herleiden tot een oorzaak. Veel mensen hebben klachten als vermoeidheid of pijn op meerdere plaatsten tegelijk. Als bij de vraag of er sprake is van een te veel aan fysiek of een te veel aan emotionele zaken negatief kan worden geantwoord, zal er waarschijnlijk sprake zijn van een te veel aan chemicaliën.
Bij OsteoMedica proberen we het bovenstaande zoveel mogelijk mee te nemen in onderzoek en plan van aanpak. Hierdoor hebben we een zo volledig mogelijk beeld van de klacht en kunnen we iedereen zo goed mogelijk ondersteunen met zijn of haar gezondheidsprobleem.
Fysieke overbelasting
Let op je houding tijdens een dag achter de computer! Til niet mee dan je kan dragen!
Chemische overbelasting
Roken maar ook ongezonde voeding zorgt voor chemische belasting van het lichaam!
Emotionele overbelasting
Te druk op het werk, problemen in relaties. Dit zijn zaken die je lichaam meer slecht doen dan je misschien denkt.
0 Reacties