072-5128030 Noord-Holland - Utrecht & Zuid-Holland 06-44248260 contact@osteomedica.nl
Home » Beschermd: Blog » Spieren en gewrichten » Osteopathie bij lage rug- en nekpijn is bewezen effectief!

Osteopathie bij lage rug- en nekpijn is bewezen effectief!

door | 14 feb, 2019 | Spieren en gewrichten

Onderzoek in België, aan de Universiteit van Gent toon positieve effecten van osteopathie aan bij lage rug- en nekpijn.

 

Gent: Op vraag van de Beroepsverenigingen van de Belgische Osteopaten (BVBO/UBO) onderzocht gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) het wetenschappelijke bewijs voor de osteopathische behandeling van lage rug- en nekpijn. De beroepsverenigingen betaalden de kosten van de studie, waaraan ook een postdoc meewerkte. ‘Ik kende de literatuur rond osteopathie niet en was dus wel wat sceptisch’, zegt Annemans. ‘We zijn er met een onbeschreven blad aan begonnen. De feiten zijn wat ze zijn.’

Annemans vond de wetenschappelijke evidentie rond de osteopathische behandeling van lage rugpijn ‘tamelijk spectaculair’. De gezondheidseconoom analyseerde de wetenschappelijke literatuur die de osteopathische behandeling vergelijkt met een gewone behandeling, zoals een medicijnenkuur, bewegingsoefeningen of een kinesitherapeutische (fysiotherapeutische) behandeling. In de osteopathische groep was ongeveer 88 procent klinisch succesvol, tegenover 23 procent in de gewone groep. Klinisch succesvol betekent dat de patiënt (min of meer) pijnvrij is.

Voor nekklachten vond Annemans ook een groot verschil, hoewel minder uitgesproken dan bij lage rugpijn (55 procent klinisch succesvol bij osteopathie tegenover 23 procent bij een gewone behandeling).

Peter-Johan Dillo

Er is zoveel informatie over osteopathie en over ons lichaam te weten, te leren. Hier schrijf ik artikelen over de osteopathie, over oefeningen voor thuis of andere zaken betreffende ons lijf.

Volg OsteoMedica op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin