072-5128030 Noord-Holland - Utrecht & Zuid-Holland 06-44248260 contact@osteomedica.nl
Home » Beschermd: Blog » Spieren en gewrichten » Hoofdpijn en osteopathie!

Hoofdpijn en osteopathie!

door | 19 dec, 2018 | Spieren en gewrichten

Voor ons osteopaten zijn klachten als spanningshoofdpijn en migraine interessant om op te lossen, elke keer weer is het zoeken naar de oorzaken van deze pijnen. Steeds vinden we andere aangrijpingspunten.

Hoofdpijn komt voor in verschillende type en mate: migraine en spanningshoofdpijn zijn daarbij de meest voorkomende. Nadat vastgesteld is wat voor soort hoofdpijn iemand die onze praktijk bezoekt heeft, gaan we op zoek naar de oorzaak hiervan..

Bij spanningshoofdpijn wordt, zoals de naam al doet vermoeden de pijn veroorzaakt door een verhoogde spanning van één of meerdere spieren in de nek. Dit kan aanleiding geven tot uitstraling naar het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd of de kaak. Vaak zijn er soort van triggerpoints in de spieren die voor deze uitstraling zorgen. Ook kan de bloedafvoer uit de schedel belemmerd raken, waardoor een ‘zwaar en vermoeiend’ gevoel in het hoofd ontstaat, veelal met ‘druk achter de ogen’.

Als osteopaat willen we graag de oorzaak van deze verhoogde spierspanning achterhalen voordat we tot behandeling overgaan van de spieren zelf; spieren raken immers niet vanzelf gespannen. 
De oorzaken zijn heel divers en van persoon tot persoon kunnen ze verschillen. Bewegingsbeperkingen ter hoogte van het bekken, de nek en bovenrug spelen vaak een belangrijke rol. Standsveranderingen leiden ertoe dat onze nekspieren moeten compenseren om onze ogen horizontaal te houden.

Segmentale relaties

Er zijn via het zenuwstelsel directe relaties tussen het hoofd/ hals gebied en je organen. Deze relatie loopt langs de nervus vagus en de nervus phrenicus. Twee belangrijke zenuwen.

Dus bij hoofdpijn altijd nodig deze te controleren, om te zien of je organen er een rol spelen!

Soms kunnen gebeurtenissen in het verleden een belangrijk aanknopingspunt zijn. Een hersenschudding, hersenvliesontsteking, whiplash, of andere klappen die het hoofd te verduren heeft gekregen (bijvoorbeeld bij contactsporten!) kunnen bewegingsbeperkingen hebben veroorzaakt in de nek of de andere gewrichtjes van het hoofd. 
De schedel wordt vaak beschouwd als één vast botstuk. Bij baby’s zijn de structuren van de schedel nog heel soepel (denk aan de fontanel). Feit is dat deze souplesse met de jaren minder wordt. In een gezonde situatie behoudt de schedel echter nog wel enige veerkracht. Gelukkig maar anders zouden we elke keer dat we ons hoofd stoten een schedelbreuk oplopen. Maar is de veerkracht afgenomen door een trauma of ontsteking, dan kan dat aanleiding geven tot hoofdpijn.
Ook organen spelen mogelijk een rol bij hoofdpijn. In de hersenstam liggen diverse zenuwkernen van waaruit orgaanfuncties gereguleerd worden. Er vertrekt informatie naar organen en er komt informatie vanuit de organen terug. Bewegingsbeperkingen of functiestoringen van het middenrif, de nieren, de longen, het hart, en spijsverteringsorganen als maag, lever en darmen kunnen leiden tot overprikkeling van deze gebieden in de hersenstam. 
Het gevolg is dat er pijn kan optreden in de bovenarm, de nekspieren en het hoofd. Je weet natuurlijk dat een hartinfarct klachten kan geven naar de linker bovenarm of kaak. Veel minder ernstige storingen, in een orgaansysteem wordt echter meestal over het hoofd gezien. Maar kan gemakkelijk verantwoordelijk zijn voor klachten van nek, schouder, of hoofd. Een osteopaat vindt deze beperkingen wel!

Bij migraine spelen dergelijke oorzaken ook een belangrijke rol. De klachten zijn dan vaak wat ingewikkelder. Meerdere gebieden in het lichaam spelen daarbij een rol, vaak zijn er interacties met hormonen die de migraine triggeren. 
Ook voeding kan een rol spelen. Soms geeft voeding direct waarneembare klachten van de darm, als buikpijn of iets dergelijks. Minder bekend maar ook veel voorkomend is dat voeding de darm prikkelt en deze storing aldaar via het zenuwstelsel prikkels naar de nek, schouder of hoofd transporteert wat daar voor spierspanning zorgt.

Voor ons als osteopaat zijn klachten als spanningshoofdpijn en migraine mooie klachten om de oorzaak ervan te achterhalen en op te lossen.

Peter-Johan Dillo

Er is zoveel informatie over osteopathie en over ons lichaam te weten, te leren. Hier schrijf ik artikelen over de osteopathie, over oefeningen voor thuis of andere zaken betreffende ons lijf.

Volg OsteoMedica op facebook

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Tom Hoekstra

    Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Het is soms lastig als patient om de juiste behandeling te vinden voor hoofdpijnklachten. Ik zelf heb veel baat gehad wandelen en yoga, eerder probeerde ik het altijd met pijnstillers op te lossen, maar dit is eigenlijk geen echte aanpak. Je kunt beter naar de oorzaak zoeken, bij mij was dat te weinig beweging.

Tweet
Share
Share
Pin